fbpx

Leemwespen: wat te doen als je ze in huis hebt?

Leemwesp of metselwesp

Leemwespen, ook bekend als metselwespen, zijn een soort solitaire wespen die soms hun weg naar je huis kunnen vinden en zich daar kunnen vestigen.

Dit is wat je moet weten en wat je moet doen als je een nest van een leemwesp in huis hebt.

Wat is een leemwesp of een metselwesp?

Een leemwesp of mestelwesp is een solitaire wesp die de bijzonderheid heeft om zijn nesten met modder te maken.

Er zijn tientallen soorten leemwespen. Hun belangrijkste gemeenschappelijke kenmerk zijn kleine nesten gemaakt met gedroogde modder of plantenresten die de indruk wekken dat wespen een container hebben gemaakt, net als een aardewerk amfora (vandaar hun naam “leemwesp” of “metselwesp”).

Wat zijn de verschillen tussen een leemwesp en een gewone wesp?

Het is belangrijk om een leemwesp te onderscheiden van een gewone of Germaanse wesp, omdat de overlast die ze veroorzaken en de te gebruiken remedies niet hetzelfde zijn.

Kleur en grootte: leemwespen zijn vaak groter en zwarter dan gewone wespen

Gewone wespen of Germaanse wespen zijn vaak felgeel, wat gemakkelijk te herkennen is.

Solitaire wespen, waaronder leemwespen of metselwespen, hebben echter veel discretere kleuren. Er zijn zelfs bijna volledig zwarte leemwespen die simpelweg “zwarte wespen” worden genoemd.

Ook de grootte van leemwespen verschilt van gewone wespen. Leemwespen zijn vaak groter en slanker dan gewone of Germaanse wespen. Als je een grote, dunne zwarte wesp in je huis ziet, heb je waarschijnlijk te maken met een leemwesp.

Leemwespen zijn solitaire wespen: vrouwtjes zijn allemaal koninginnen

Een van de belangrijkste verschillen tussen leemwespen en gewone wespen ligt in het solitaire karakter van leemwespen, dat heel anders is dan het sociale karakter van gewone wespen.

Solitaire wespen, waaronder leem- en metselwespen, vormen geen gigantische nesten zoals gewone wespen dat kunnen. De reden is simpel: bij solitaire wespen zijn er geen werksters, dus alle vrouwtjes zijn koninginnenwespen. Vrouwtjes zijn daarom niet alleen reproductief, maar ze doen ook het grootste deel van het werk, zoals het bouwen van het nest, het leggen van eieren en het voeden van de larven.

Dit kenmerk heeft verschillende gevolgen:

  • Er zijn geen werksters om de larven van leemwespen te voeren, dus ze kunnen alleen door de koningin worden gevoerd.
  • Als het vrouwtje sterft, verhongeren alle larven van het nest, waardoor ze veel voorzichtiger en terughoudender is voor confrontatie.
  • Er staan geen agressieve (steriele) werksters klaar om de koningin en de larven te verdedigen.
  • De nesten van leemwespen zijn vaak klein omdat de koningin al het werk doet en een leger werksters niet kan vervangen.

Voedsel: leemwespen zijn dol op spinnen

Ook het dieet van leemwespen en metselwespen is heel anders dan dat van gewone wespen. Als gewone wespen van alles houden wat zoet en vlezig is, hebben leemwespen een voorkeur voor insecten. De vrouwelijke leemwesp vangt meestal spinnen die ze verlamt met haar gif en naar haar nest brengt. Vervolgens legt ze er haar eieren in, zodat de larven zich ermee kunnen voeden zodra ze uitkomen.

Leemwespen zullen daarom minder snel je barbecue of picknick verstoren. Aan de andere kant hebben ze een essentiële ecologische rol en reguleren ze spinnenpopulaties.

Nesten: de leemwesp maakt zijn nest met modder en niet met papier

Een van de andere essentiële verschillen tussen leem- of metselwespen en gewone wespen is natuurlijk hun nest. De exemplaren van leemwespen zijn vaak gemaakt van gedroogde modder of soortgelijk plantenafval. Ze zijn vaak klein, voldoende om het vrouwtje en haar jongen te huisvesten.

Omgekeerd zijn de nesten van gewone of Germaanse wespen papieren nesten. Ze groeien alleen tot het einde van het seizoen dankzij het harde werk van tientallen werksters die de larven van de koningin komen voeden en het nest stelselmatig vergroten.

Kunnen leemwespen steken?

Leemwespen behoren tot de vliesvleugeligen en kunnen je daarom steken. Een steek is echter zeer zeldzaam, want de leemwesp heeft weinig interesse om de confrontatie aan te gaan. Als ze sterft, zullen er geen werksters zijn om haar jongen te komen voeden, wat het einde van haar kolonie betekent.

Leem- of metselwespen steken daarom alleen als er werkelijk gevaar dreigt. Aan de andere kant, omdat leemwespen vaak groter zijn dan gewone wespen, kan de hoeveelheid geïnjecteerd gif aanzienlijk zijn en hun steek erg pijnlijk.

Waar worden leemwespen gevonden?

Nesten van leemwespen zijn bijna overal te vinden. Meestal worden nesten echter gevonden op plaatsen zoals gaten en scheuren in muren, achter luiken of in een boom of plant.

Leemwespen vermijden plaatsen die worden blootgesteld aan hun roofdieren, maar ook regenachtige of te zonnige plaatsen. Je kunt daarom heel goed leemwespen in je huis en buiten hebben, afhankelijk van de opstelling en het soort leemwesp waar je mee te maken hebt.

Moeten nesten van leemwespen worden vernietigd?

In de meeste gevallen hoeven nesten van leemwespen of metselwespen niet vernietigd te worden. Deze wespen zijn zeer nuttig voor het ecosysteem en veroorzaken bijna geen schade aan mensen in de buurt.

Bovendien zullen, in tegenstelling tot de nesten van sociale wespen, de nesten van leemwespen waarschijnlijk geen problematische proporties aannemen.

Aan de andere kant, als je allergisch bent voor steken van vliesvleugeligen, kan een nest van een leemwesp nog steeds een gevaar voor je vormen. Het nest in kwestie laten verwijderen is dan de meest verstandige optie.

Conclusie

Leemwespen of metselwespen zijn een soort solitaire wespen waarvan het leven en gedrag sterk verschillen van solitaire wespen.

In de overgrote meerderheid van de gevallen vereisen nesten van leemwespen geen interventie van jouw kant: ze zullen waarschijnlijk geen overlast veroorzaken of verder groeien. In het geval van allergie voor steken van vliesvleugeligen is het risico echter groter, want hoewel de leemwesp niet agressief is, kan het gif in grote hoeveelheden worden afgescheiden.

Neem vandaag nog contact op met onze teams om je te helpen bij het verwijderen van al je wespen- en hoornaarnesten.

Tags: